De AEX-index op Beursplein 5 noteerde dinsdag na enige minuten handelen onveranderd.
De aandelenbeurs in Amsterdam toonde dinsdagochtend een nagenoeg vlak beeld. De andere Europese effectenbeurzen lieten een wat lager beeld zien. Beleggers namen gas terug na de opluchtingsrally over Griekenland en keken uit naar de bedrijfsresultaten die deze week naar buiten komen.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in het eerste uur van de handel 0,1 procent hoger op 490,34 punten. De MidKap verloor 0,2 procent tot 720,83 punten. De FTSE in Londen was onveranderd, de CAC 40 in Parijs steeg een fractie en de DAX in Frankfurt daalde 0,4 procent. In Athene blijft de beurs in navolging van de Griekse banken in ieder geval tot en met woensdag gesloten
De olieprijzen stonden onder druk na berichten over een akkoord over de afbouw van de internationale sancties tegen olieproducent Iran. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,2 procent tot 51,06 dollar. Brentolie kostte 1,8 procent minder op 56,83 dollar per vat.
Beurs Athene dicht
De beurs en de banken in Griekenland zijn al ruim twee weken dicht. De financiële sector van Griekenland zit sinds maandag 29 juni op slot, om het faillissement van de banken te voorkomen. Zij dreigden ten onder te gaan omdat Grieken massaal hun geld van hun rekeningen haalden, vanwege de vrees dat Griekenland uit de eurozone zou worden gestoten. De noodsteun die de banken met goedkeuring van de Europese Centrale Bank kunnen krijgen was niet voldoende om die uitstroom te compenseren.
Japanse beurs hoger
De effectenbeurs in Tokio is dinsdag voor de tweede dag op rij hoger gesloten. De handel stond in het teken van de Bank of Japan, die dinsdag begon aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. De Nikkei-index eindigde 1,5 procent hoger op 20.385,33 punten.
Bij de bedrijven zakte Sony 1,2 procent. Het Japanse elektronicaconcern gaat voor het eerst in 26 jaar nieuwe aandelen uitgeven om zijn herstructureringsprogramma te financieren. In Taiwan stonden de chipbedrijven in de belangstelling, na berichten dat de Amerikaanse maker van geheugenchips Micron wordt overgenomen door de Chinese investeerder Tsinghua Unigroup.
Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen een gemengd beeld zien. In China daalde de Shanghai Composite Index 0,8 procent. Op de Chinese markt ligt de handel in ongeveer een derde van de aandelen nog altijd stil. De Chinese overheid hoopt daarmee rust te creëren na de recente paniekverkopen. De Hang Seng-index in Hongkong zakte 0,8 procent en in Seoul daalde de Kospi 0,1 procent. De All Ordinaries in Sydney won bijna 2 procent onder aanvoering van de mijnbouwers.
Koerssprong Ballast Nedam
Bij de kleinere bedrijven won Ballast Nedam 1,6 procent. De bouwer is na twaalf jaar eindelijk verlost van een rechtszaak waarin het bedrijf was verwikkeld met branchegenoot Max Bögl ronde de Amsterdamse Noord-Zuidlijn.
De Hoge Raad verwierp een beroep in cassatie dat de Duitse bouwer had aangespannen. Financieel heeft de zaak geen directe consequenties, want Ballast kreeg in 2013 al 9 miljoen euro uitbetaald. Het risico dat dit bedrag onrechtmatig was, is nu echter weggevallen.
PostNL: dure deal met pakketbezorgers
PostNL noteerde dinsdag rond 09.15 uur 0,3 procent in de min op 3,91 euro. Het aanbod van PostNL aan al zijn zelfstandige pakketbezorgers om in vaste dienst te komen, pakt duurder uit dan verwacht, stelden analisten van Rabobank dinsdag.
PostNL meldde maandag dat alle zelfstandige pakketbezorgers een aanbod hebben gekregen om in dienst te komen of om als ondernemer meer te verdienen dan ze op dit moment doen. Het postbedrijf houdt daarbij rekening met een financiële impact van de maatregelen van 15 tot 20 miljoen euro op jaarbasis.
Dat is aanzienlijk meer dan het bedrag van 2 à 3 miljoen euro waar Rabo op rekende. Daarbij is er nog geen akkoord gesloten met vakbond FNV, waardoor de kosten mogelijk nog verder oplopen. Volgens de analisten van de bank heeft PostNL weinig mogelijkheden om deze kosten door te berekenen aan klanten.
'Opwaarts potentieel KPN beperkt'
De leden van vijf van de zes bij de cao-onderhandelingen bij KPN (+ 0,4 procent) betrokken vakbonden hebben ingestemd met het in mei bereikte onderhandelingsresultaat voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor de werknemers van het telecombedrijf, maakte KPN dinsdag bekend.
De vijf vakbonden en KPN zullen de nieuwe cao ondertekenen. De ledenraadpleging bij FNV eindigde neutraal. De vakbond heeft besloten de nieuwe cao niet te ondertekenen. De looptijd van de cao is van 1 april 2015 tot en met 1 januari 2016 met een loonsverhoging van 1,15 procent voor deze 9 maanden. Er is voor deze cao gekozen voor een termijn van 9 maanden zodat de volgende cao start op 2 januari.
Rabobank heeft KPN van zijn 'conviction buy list' gehaald, maar handhaaft het buy-advies. Volgens de bank, die de stap dinsdag bekendmaakte, is het opwaartse koerspotentieel van het telecombedrijf beperkt. Sinds KPN op de lijst werd gezet, in februari, heeft het aandeel het circa 7 procent beter gedaan dan de AEX.
,,Veel 'triggers', zoals de hoger dan verwachte verkoopprijs van Base, hebben effect gehad en nu zien we weinig factoren die de koers verder kunnen opdrijven'', aldus Rabo. De bank rekent wel op ,,solide'' tweedekwartaalcijfers, die ,,meer bewijs van stabiliserende financiën zullen geven''.
Al met al blijft Rabo KPN zien als een overnameprooi in ,,een toekomstige consolidatieslag in Europa'', hoewel de bank op basis van recente commentaren van onder meer Altice, Orange en KPN zelf denkt dat die slag voorlopig op zich laat wachten.
RELX aan kop in AEX
In de AEX ging RELX, het voormalige Reed Elsevier, aan kop met een winst van 1 procent. De Amerikaanse bank Morgan Stanley schroefde zijn aanbeveling voor de informatieleverancier op. Olieconcern Shell had te kampen met de lagere olieprijzen en behoorde met een verlies van 0,7 procent tot de grootste dalers.
Biotechnologiebedrijf Galapagos voerde de stijgers in de MidKap aan met een plus van bijna 3 procent. Maritiem dienstverlener SBM Offshore sloot de rij met een min van ruim 3 procent. Advies- en ingenieursbureau Arcadis won 0,4 procent, na een opdracht in Colombia.
Rocket Internet onderuit
Rocket Internet ging in Frankfurt 10 procent onderuit. Het grootste internetbedrijf van Europa kondigde aan voor 550 miljoen euro aan converteerbare obligaties uit te geven.
In Zürich ging de handel in het aandeel LafargeHolcim van start na de succesvolle afronding van de fusie tussen de Franse en Zwitserse cementbedrijven Lafarge en Holcim. Het aandeel van het samengevoegde bedrijf daalde 0,1 procent.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl